Tentoonstelling Betty Vissers – 30 oktober 2024 t/m medio februari 2025
Na mijn middelbare school wilde ik iets creatiefs en iets “met mensen” doen. Het werd de opleiding “de kopse Hof” in Nijmegen. Een ontzettend leuke opleiding waar behalve veel gepraat werd in groepen, heel veel aandacht was voor creativiteit. Hier kwam ik in aanraking met schilderen, tekenen, zeefdrukken etc. Ook waren er vakken zoals drama en muziek. Het was een soort speeltuin waarin je allerlei technieken kon ontdekken. Er werd je daar geleerd hoe je de creatieve middelen kunt gebruiken bij het begeleiden van mensen. Creativiteit is gebleven in mijn leven, soms wat minder, dan weer wat meer.
Jaren later ben ik gaan schilderen, ik volgde een cursus of een workshop en dan weer schilderde ik gewoon thuis. Van 2014-2017 heb ik lessen gevolgd op de Nieuwe Akademie Utrecht (NAU) en dat gaf me weer een hele andere input. Een hele belangrijke les die ik daar geleerd heb is als je vastzit en het niet meer weet (wat kunst maken betreft) je juist moet doorgaan… dan ontstaan de mooiste dingen…
Het schilderen in mixed media en acrylverf geeft me vrijheid en tegelijkertijd is mijn innerlijke-criticus heel erg aanwezig: “alweer die kleur, wat ga ik maken, is dit wel wat? het stelt niets voor…. je kunt het eigenlijk niet..”. Zo ratelt het door in mijn hoofd. Het is voor mij daarom de kunst tijdens het maken van een schilderij om intuïtief bezig te zijn, mijn gedachten te laten gaan, uit mijn hoofd te komen en in “the flow“ te komen en te ‘voelen’ welke kant ik opga. Het is soms een heel proces van laag over laag, wegzetten en na een tijd weer een laag eroverheen.
Het schilderen en creatief bezig zijn is voor mij een uitingsvorm die ik erg prettig vind en mij veel voldoening geeft. Ik word geïnspireerd door de natuur en met name door water en wolken. De kleur blauw komt daarom ook veelvuldig voor in mijn werk.
De meeste werken zijn te koop, enkele zijn privébezit.
Voor meer informatie of vragen, stuur een mail naar vissers.betty@upcmail.nl.
Tentoonstelling Natalie Westerbeek van Eerten – 07 juni t/m medio oktober 2024
Deze tijd van innerlijke transformatie is niet ongemerkt aan mij voorbijgegaan, integendeel, dit is een diep louterend proces geweest, een schilderproces waar ik intens van ben gaan houden.
Mijn schilderwerk gaat over mijn innerlijke zoektocht naar heelheid binnen mezelf. Het zoeken naar een lichter leven voor mezelf en mijn omgeving is ontstaan ongeveer vijf jaar geleden toen ik na een lang huwelijk er alleen voor kwam te staan. Ineens had ik tijd voor mezelf. Mijn verlangen naar heelheid volgend, deed me naar binnen keren in mezelf. Onder diep verdriet verborgen ontmoette ik mijn innerlijk kind, door me met haar te verbinden vervolgde ik mijn verdere zoektocht naar heelheid.
Onder diverse karmische lagen van zelfafwijzing ging het langzaam beter met mij. Er is veel losgelaten, mijn schilderwerk werd helderder. Mijn innerlijk kind volgend ontdekte ik speelsheid, speels verbonden met de stroom van leven en een intense connectie met de natuur. Als de grote “ik” het soms allemaal te serieus nam, laat mijn kleine Natalietje zien dat het ook lichter kon en ik mijn proces mocht vertrouwen. Wanneer ik deze impuls volg en ga schilderen, ontstaat er werk van binnenuit waar ik zelf heling uit ervaar. Dit schilderen vanuit mijn passie geeft mij grote innerlijke voldoening en bevrijding tegelijkertijd. Achteraf, soms pas een half jaar later, kon ik aan mijn schilderwerk zien en voelen op welk stuk ik dan weer geheeld was. Het maakte me sterker zelfbewuster sterk verbonden met mijn intuïtie, vrouwelijke zachtheid verlangend om opener in het leven te staan. Nooit gedacht dat in groei zijn met mezelf zo magisch kon zijn.
Klik hier voor meer informatie over Natalie.
Tentoonstelling Tineke Brouwer en Saskia Versaan – 20 februari t/m medio juni 2024
In 1992 studeerde Tineke af aan de HKU in Utrecht. Naast de workshops die ze begeleidt, besteedt ze een deel van haar tijd ook aan tekenen en schilderen in haar atelier op de Kleine Geertekerkhof in Utrecht. Zij werkt op doek of papier, overwegend met olieverf maar ook met andere materialen zoals acryl, krijt, inkt. Ook maakt ze linosnedes die ze afdrukt op doek en al schilderend verbindt met andere beeldelementen. Terugkerende thema’s in Tineke haar werk zijn veelal hazen, nijlpaarden, kiwi’s en schapen. Het is een evoluerend proces om de kleuren, vormen, contrast in kleur, licht en schaduw en ideeën samen te brengen. Haar werk is herkenbaar door de sterke vormen en kleuren waarmee ze hoopt de kijker te verrassen door het gebruik van een onverwachte techniek, grootte of medium.
Klik hier voor meer informatie over Tineke en haar portfolio.
Met tekenen en schilderen was Saskia als jong kind al bezig. Als oudste dochter van een ondernemer werd ze vaak gevraagd posters en cadeaubonnen te ontwerpen. Creatief denken en bezig zijn kon ze tijdens haar opleiding tot kleuterjuf aan de Kees Boeke School combineren met werk. Tijdens haar opleiding leerde Saskia allerlei verftechnieken die ze kon toepassen bij de kinderen. De vrije expressie en verwondering van kinderen heeft haar altijd geïnspireerd en wilde ze ook vasthouden. Daarom koos Saskia voor haar eigen-wijze weg door het volgen van verschillende workshops en de laatste twintig jaren schildert ze in een vrij collectief bij Tineke Brouwer. Haar schilderwerk is met de natuur verbonden, de schilderijen zijn vaak onbewuste herinneringen aan haar reizen. Het meer abstracte werk is een eindeloos experimenteren met acrylverf en andere materialen. Vaak kiest Saskia voor complementaire kleuren zoals groen en rood.
Tentoonstelling Marieke Scheijgrond – 31 mei t/m medio oktober 2023
Het zou zo maar kunnen dat je mij hier bij Samaya al eens in de keuken hebt zien staan. Ik maak niet alleen eten, maar ook schilderijen en tekeningen. Ik ben opgeleid tot leraar tekenen en schilderen en vrij kunstenaar.
Het perfecte plaatje vind ik saai. In mijn schilderijen laat ik het mooie van imperfectie zien door het combineren van fantasie en werkelijkheid. De natuur en jij en ik hoeven niet hetzelfde te zijn. Alles mag er zijn zoals het is.
Nieuwsgierig? In de gangen van Samaya kun je mijn werk bekijken.
Geïnteresseerd? Neem mijn kaartje mee of vraag meer informatie bij de receptie.
Klik hier voor meer informatie over Marieke en haar portfolio.
Tentoonstelling Hans Dillesse en Jeroen van Nijnatten – 20 februari t/m medio juni 2023
Hans Dillesse is verknocht aan de techniek van de houtsnede en is dat al vanaf zijn academietijd in Tilburg, al maakt hij tegenwoordig ook wel linosneden. Hij heeft daarbij een voorkeur voor de reductietechniek, de techniek van ‘geen weg terug’; wat is weggesneden, blijft weg. Hoewel hout behoorlijk weerbarstig kan zijn, schuilt voor Dillesse de aantrekkingskracht van de houtsnede juist in de vrije en spontane manier van werken. Het onderwerp dat Dillesse kiest voor zijn grafiek is het landschap. Dit kan water of land zijn, maar het gaat steeds om lege, ruime landschappen. De landschappen zijn verstoken van mensen of dieren maar tonen eerder een atmosferische karakterisering met veel aandacht voor de lichtval.
Klik hier voor meer informatie over Hans en zijn portfolio.
Liefdevol werkzaam met eten als ambacht kwam Jeroen van Nijnatten ook in aanraking met serviezen en het maken hiervan. De “kleiziekte“ nam hem flink te grazen en hij heeft toen, naast zijn werk als traiteur en prive’ kok, veel opleidingen en cursussen in Nederland en Frankrijk gevolgd om zich verder te verdiepen in alle mogelijkheden van klei, glazuren en vormen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een prachtig atelier in de Ambachtstraat in de Bilt waar hij naast het werken met kristalglazuren en laagjes technieken, ook les geeft aan wie geïnteresseerd is in het leren maken van mooie vormen en het ervaren hoe diverse glazuren werken. Recentelijk maakt hij werk met droge klei in natte klei, hierdoor ontstaan craquelé, mozaïek achtige fossiele vormen die de fantasie prikkelen.
Klik hier voor meer informatie over keramist Jeroen.
Beide kunstenaars zijn ook in te huren voor bijvoorbeeld een avond om uitleg te geven over hun werk.
Tentoonstelling Ellen van Toor – 19 oktober 2022 t/m medio februari 2023
Ellen van Toor studeerde in 1981 cum laude af aan de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten te Den Haag, leeft van haar werk en heeft een imposante lijst van exposities bij galeries en op kunstbeurzen in binnen- en buitenland op haar naam staan. Het absurde, de humor en het gebruik maken van gevonden voorwerpen, dat is wat het werk van Ellen van Toor verbindt aan de dadaïsten en surrealisten van weleer. Ze gebruikt bijvoorbeeld geroest materiaal, wat ze nota bene zelf opvist met een magneet uit haventjes en kanalen. Wie haar werk kent, weet dat dit helemaal niet zo vreemd is en dat eigenlijk alles door haar kan worden verwerkt in de oppervlaktestructuren van haar schilderijen, etsen en collages. Ze verwerkt stukjes behang, piepkleine vogelveertjes, muziekpapier, stofjes, kantjes, puntenslijpsel en gedroogde bloemetjes. Met de ingeblazen liefdevolle adem van de kunstenares vindt dit materiaal in combinatie met meer gebruikelijke teken- en schildersmaterialen een volkomen vanzelfsprekend nieuw bestaan.
Klik hier voor meer informatie over Ellen en haar portfolio.
Tentoonstelling Hanneke Messelink-Anders – juli t/m medio oktober 2022
Hanneke Messelink-Anders, geboren in 1955 te Rotterdam, heeft van jongs af aan de behoefte gehad om te tekenen. Dit heeft ertoe geleid dat zij in de loop der jaren, naast studie, werk en gezin, steeds allerlei cursussen, workshops en masterclasses bij andere kunstenaars heeft gevolgd op het gebied van tekenen en schilderen. Waar het accent in eerste instantie lag op (abstracte) schilderijen, is de focus steeds meer verlegd naar het tekenen met pen en inkt. De link met de natuur is in al haar tekeningen duidelijk aanwezig. Van al haar pentekeningen zijn ook kaarten verkrijgbaar. Hanneke’s abstracte schilderijen komen tot stand met behulp van enerzijds acryl en materialen, anderzijds met bijenwas (encaustiek) en oliepastelkrijt.
Klik hier voor meer informatie over Hanneke en haar portfolio.
Tentoonstelling Karin van Leeuwen & Irene Keyzer – oktober 2021 t/m februari 2022
Irene en Karin werken beiden in een atelier van de Zevensprong in Nieuwkoop. Zij delen ervaringen over hun werk en beleven de natuur naast het atelier.
Irene schildert wat ze gezien heeft in de natuur, haalt de indrukken in de herinnering terug. “Ik kijk naar binnen, hoe ze spreken in gebaar, kleur, stemming en karakter. Beelden tevoorschijn halen die emoties, kracht en verdieping geven.”
www.irenekeyzer.nl
Karin creëert nieuwe levensvormen vanuit een gefantaseerde werkelijkheid. Daarbij staat kwetsbaarheid, verwondering over wat leven is centraal. “Klei met mijn handen vormen, het spelen met water en aarde, vuur en lucht, is voor mij synoniem voor geluk. Dit deel ik met mijn werk.” www.karinvanleeuwen.exto.nl
Tentoonstelling Hanne Post Uiterweer – juni 2021 t/m oktober 2021
Kunstschilder Hanne, geïnspireerd door Goethe’s kleurenleer, Kandinsky, Beuys (zijn ideeën over de kunst), en de colorfieldpainters (Rothko, Newman). Haar werk kenmerkt zich door het kleurgebruik, vanuit de kleur ontstaan de vormen, meestal abstract en soms figuratief.
Voor meer informatie zie hanne.nl
Tentoonstelling Antoinette Bakker – november 2020 t/m juni 2021
Sinds begin november hangen de prachtige werken van Antoinette Bakker in de gangen van Samaya. Ongeveer 25 jaar geleden volgde zij een workshop aquarelleren en sindsdien is ze in de ban van verf en kleuren. Haar werken zijn in acryl, olieverf en gemengde technieken. Ze vindt het heerlijk om te experimenteren met materialen, kleuren en technieken. In Samaya hangen veelal werken in aardetinten die mooi aansluiten op de rustige sfeer. Haar werk is tot juni 2021 te bewonderen bij Samaya.
Voor meer informatie zie www.antoinettebakker.nl
Tentoonstelling Diederik van Leeuwen maart t/m oktober 2020
Diederik was nog een jong kind, ergens tussen 6 en 9 jaar, toen hij heel erg ziek werd en daarbij een bijna-doodervaring kreeg. Het Licht, de liefde en geborgenheid die hij toen ervoer draagt hij nog altijd als een levende herinnering in zich. Dit heeft zijn werk op bijzondere wijze beïnvloed. Naast de spirituele schilderijen hangen er ook mooie aquarel landschappen en geometrische werken. Diederik is een bijzonder getalenteerde en brede kunstenaar.
Voor meer informatie en zijn portfolio zie www.diederikvanleeuwen.com
Tentoonstelling Angelique Boas – november 2019 t/m februari 2020
Dit najaar hangen de bijzondere werken van Angelique Boas in de gangen bij Samaya. Angelique is van origine interieurarchitect en personal coach, maar wijdt zich al vanaf de jaren ’97 aan haar kunstenaarschap. Ze heeft een sterke hang naar de natuur en samen met de Sjamanistische denkwijzen vormen deze belangrijke elementen in haar werk. Zij omschrijft haar werk zelf als Native Art. In haar werk wordt gebruik van veelal natuurlijke materialen.
Voor meer informatie over Angelique Boas en een impressie van haar werk, zie www.casa-boas.nl
Tentoonstelling Lian de Zwaan en Richard Berkhof – juni 2019 t/m oktober 2019
Sinds juni 2019 hangen de prachtige kunstwerken van Lian de Zwaan en Richard Berkhof bij Samaya in de gangen bij Samaya.
De werken van Richard zijn wat groter en intens. Hij heeft zowel abstracte als figuratieve schilderijen. Hij gebruikt acryl met gemengde technieken. Het zijn grote, aanwezige doeken die bewust geen titel hebben. Richard wil graag dat de kijker zich verwondert en laat verassen zet ziet wat hij/zij zelf wil zien. Richard is een autodidact. Voor meer informatie zie www.richardberkhof.nl
De werken van Lian de Zwaan zijn voornamelijk abstract. Zij gaat intuïtief te werk zonder vooropgezet plan. Haar schilderijen worden opgebouwd uit vele lagen verf en een diversiteit aan materialen, waardoor er een spannend oppervlak ontstaat. Het werk is vrolijk, verrassend en valt zeer in de smaak bij onze gasten. Een impressie van haar werk is te vinden op www.liandezwaan.nl
Tentoonstelling Ellen Dekker en Annemieke Ros in Samaya – februari 2019 t/m juni 2019
Deze periode hangen er kunstwerken van Ellen Dekker en Annemieke Ros bij Samaya. Ellen Dekker brengt Tussenwerelden in beeld. Annemieke Ros heeft een grafische achtergrond en haar werk past hier heel goed bij. Beide kunstenaars maken gebruik van diverse technieken.
Voor meer informatie: www.ellendekkerschilderkunst.nl en https://annemiekeros.exto.nl
Tentoonstelling Frank Terstappen in Samaya – september 2018 t/m januari 2019
Er hangt weer nieuwe kunst in de gangen bij Samaya. Natuurfotograaf Frank Terstappen heeft tot februari 2019 zijn indrukwekkende werken bij ons hangen. Frank heeft achtergrondinformatie beschikbaar gesteld die een mooi beeld geven over het tot stand komen van de foto’s.
Voor meer informatie kun je de website van Frank Terstappen raadplegen: www.frankterstappen.com
Tentoonstelling Els Vegter in Samaya – juni t/m oktober 2017
In de overzichtstentoonstelling van Els Vegter ziet u materiewerken, assemblages en olieverfschilderijen uit verschillende series en verschillende jaren. De tentoonstelling geeft een beeld van 15 jaar kunstenaarschap.
Els Vegter (1960) is beeldend kunstenaar in Utrecht. Ze heeft haar werk geëxposeerd in het Gemeentemuseum Den Haag, Luchthaven Antwerpen, Kadmium Delft, RIVM Bilthoven, Loods 6 Amsterdam, Kunstliefde Utrecht en diverse galeries. Als creatief ondernemer geeft ze schilderlessen, workshops en trainingen social media. Als journalist schrijft zij over kunst op haar eigen blog en over ruimtelijke kunst voor het tijdschrift Beelden.
Meer informatie www.elsvegter.nl
Tuin expositie: Ogenblik bij Samaya
Van 1 april t/m 30 juni exposeert Mireille Schermer haar werk in de tuin bij Samaya. Mireille Schermer schildert op hout en verwerkt met name gebruikte paneeldeuren, boomschijven- en stronken tot schilderijen, objecten en installaties met een Land Art karakter. Ze zoekt in haar werken de verbinding tussen kunst en natuur en streeft naar duurzaam werk dat samenvalt met de omgeving, er ook in op mag gaan op den duur. Meer informatie: www.mireilleschermer.nl of via info@mireilleschermer.nl
Centrale verwarming en warmwatervoorziening vernieuwd
De nieuwe eigenaren van Samaya hebben zich ten doel gesteld het comfort voor de gasten van ons gebouw te verhogen en zijn voortvarend aan de slag gegaan. Inmiddels (januari 2017) is de volledige cv-installatie vernieuwd en zijn alle zalen voorzien van een thermostaat. Centrale aansturing zorgt ervoor dat uw zaal altijd op tijd op temperatuur is. Ook de gangen voelen nu door extra radiatoren altijd comfortabel qua temperatuur. Tegelijkertijd zijn de verouderde warmwaterboilers vernieuwd, net als de circulatie-leiding, en is de isolatie van de leidingen geoptimaliseerd. Hierdoor hebben onze gasten sneller en meer warm water. Voorts zijn na overleg met de brandweer de brandmeldinstallatie en alle brandmelders vervangen, waardoor we o.a. geen kans meer hebben op ‘valse meldingen’ als de badkamerdeur open staat en de centrale door de stoom geactiveerd wordt. Uw veiligheid is daardoor uiteraard niet minder groot geworden. De verlichting in het pand is uitgewisseld voor LED. We gaan nu aan de slag met de schakeling daarvan om het gebouw nog energiezuiniger te maken. De volgende stap wordt het aanbrengen van isolatie op de zolders, de verlichting in de eetkamer en, naar de zomer toe, dubbele beglazing in de Patiozaal, de WIFI-corner, de Voorkamer, kamer Roos en de woon- en eetkamer. Duurzaam waren we al op het gebied van inkoop, afvalstromen en personeelsbeleid, door bovenstaande aanpassingen kunnen we in de loop van dit jaar ook zeggen dat ons gebouw duurzaam gebruikt en beheerd wordt. Als bovenstaande gerealiseerd is gaan we aan de slag met de slaapkamers.
Het labyrint is weer als nieuw
Het labyrint in onze achtertuin ziet er weer als nieuw uit. Het onkruid is verwijderd en er is nieuw grind in aangebracht. Wilt u met uw groep of individueel het labyrint lopen, neem dan contact op met de receptie.
Recepten van onze koks
Regelmatig vragen onze gasten of zij het recept kunnen krijgen van hetgeen zij gegeten hebben. Wij zeggen dan dat dat het geheim van onze koks is. Het boekje “Soep & Salade uit de keuken van Samaya” was lange tijd uitverkocht, maar nu is het er weer.
Het is voor € 15,00 bij de receptie te koop. U kunt het ook via de mail bestellen. Wij sturen u het dan toe tegen betaling van € 3,95 verzendkosten.
Veel kookplezier en smakelijk eten!
Voor informatie kunt u ons bereiken via T 0343-552332 of e.mail naar info@samaya.nl
Voor nieuwtjes en aankondigingen van concerten e.d. kunt u ons volgen op Facebook.
Meer weten? Wanneer u ons inschrijfformulier invult, houden wij u periodiek op de hoogte van het laatste nieuws binnen Samaya.
Samaya heeft opnieuw goud gekregen van Sticking Eko-Keurmerk
Dit Eko-certifikaat houdt in dat 95% van onze inkoop controleerbaar van biologische teelt afkomstig is. Het spreekt voor zich dat wij daar bijzonder trots op zijn. Naast Samaya zijn er in Nederland slechts twee conferentiecentra met overnachtingsmogelijkheden die ook dit certificaat hebben gekregen. Als u uw training bij ons geeft bent u dus verzekerd van eerlijke en gezonde maaltijden.
Dineren en / of individueel verblijven bij Samaya?
Wilt u iets speciaals vieren in klein gezelschap of eens niet hoeven koken, maar lekker verwend worden? Dan kunt u in huiselijke sfeer binnen Samaya genieten tijdens een heerlijk biologisch-vegetarisch diner, uit de keuken van Samaya. De kosten voor een 2 gangen diner zijn € 34,65 p.p. (excl. drankjes).
Lijkt het u leuk eens wat langer bij Samaya te verblijven, informeert u dan naar de mogelijkheden als individuele gast van Samaya. Zoekt u een rustige plek voor een persoonlijke retraite, het schrijven van uw jaarverslag, een nieuw beleidsplan of voor het ontwerpen van een nieuwe training? Reserveer dan een kamer bij Samaya, desgewenst met internetaansluiting. U gaat na één of meerdere dagen ongetwijfeld meer ontspannen en met een ander, consistenter resultaat naar huis dan wanneer u op uw eigen werkplek was gebleven. >> lees meer>>